PampeEliščin Blog

neděle, února 12, 2006

SAMBA

Jak na to koukám, najednou je tu taková přehršel fotek, že jsem si řekla: "Chce to zase nějaký text." A tak jsem se rozhodla popsat zde další moji lásku, kterou je latinsko-americký tanec. Sice jsem v tomto oboru prakticky ještě "zajícem" nebo spíš dokonce "zaječím mládětem", nicméně tento druh tance mi přirostl k srdci už dávno - možný díky brazilským rytmům Capoeiry (kterou jsem si zamilovala a chvilku se jí věnovala), které jsou těm kubánským a ostatním latinsko-americkým tolik podobné (a v případě samby dokonce shodné :).

Vezmu to pěkně v pořadí, ve kterém se obvykle tančí na soutěžích. Zasvěceným je už tedy jasné, že prvním tancem bude brazilská SAMBÁÁÁ! :)
Když se řekne SAMBA, většina lidí si vybaví brazilské rozjásané karnevalové Rio de Janeiro. Samba a Brazílie rozhodně patří k sobě a tvoří jakýsi nerozlučný pár, stejně jako noc a den. Evropanovi se může zdát, že jde o jeden specifický tanec, ale ve skutečnosti existuje několik verzí samby, které se liší rytmem, tempem nebo náladou.
Historie SAMBY
Historie samby není příliš jasná. Nejpravděpodobnější je, že SAMBA vznikla z brazilského lidového tance "butuque". Při zvucích nástrojů chocalba, cobaci, recó recó a podobných, tančili kdysi tanečníci jakýsi kývavě houpavý pochod – marchas. Tančilo se v kruhu okolo jednoho tanečníka, který občas vyzývavým gestem zvaným "sembo", přivolal jednoho z tanečníků k sobě. Odtud se tedy vzal pozdější název butuwua – samba. Tento tanec se téměř již před 150 lety dožil obrovské popularity na brazilských lidových karnevalech v Rio de Janeiru.
Do Evropy se SAMBA dostala v r. 1913, tedy ještě před první světovou válkou, pod názvem "maxixe". V té době však vládla tangová horečka a maxixe, který se tančil hlavně na pódiích nočních podniků, nezaujal. Ve válečných útrapách Evropy poněkud upadl v zapomenutí, ale v taneční sezóně 1923 – 24 se znovu vrátil na evropské parkety, konkrétně do Paříže, v jakési salónně přehodnocené formě. Podíl na tomto přepracování samby mají tedy francoužští, hlavně pařížští odborníci. Když si samba začala získávat popularitu, přišla druhá světová válka a zastavila její rozlet. Po celé Evropě se tedy rozšířila až po r. 1945.
Charakter SAMBY
Pro zachycení charakteru samby by se měli tanečníci přizpůsobit flirtování a nevázané náladě karnevalu. Figury v sambě vyžadují speciální klopný pánevní pohyb. Další důležitý pohyb je to, čemu se říká sambový houpavý pohyb prováděný v kolenou.
Samba se tančí na 2/4 takt, někdy i na 4/4. Tempo může být 48 - 60 taktů za minutu. Standardní tempo je 50 taktů za minutu.

1 Comments:

Blogger J-Lo said...

Ten klopný pánevní a sambový houpavý pohyb mě jako zajíce v oboru teorie tance velice zajímají. Dáváte soukromé lekce?

února 13, 2006 6:33 dop.  

Okomentovat

<< Home